Erkan Okur Resmi Web Sitesi

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
UYMS'17 "MS Team Foundation Server için Özelleştirilebilir İzlenebilirlik Raporu Hazırlama Masaüstü Uygulaması" Bildirisi

Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu 2016 Logo

Özlem ÖZBAY ve Görkem KASAP ile birlikte hazırladığımız "MS Team Foundation Server için Özelleştirilebilir İzlenebilirlik Raporu Hazırlama Masaüstü Uygulaması" başlıklı bidirimiz, 18-20 Ekim 2017 tarihleri arasında Alanya Hamdullah Emin Paşa (Alanya HEP Üniversitesi) yerleşkesinde düzenlenencek 11. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS) etkinliğine kabul edildi.

Etkinlik resmi web sitesinde açıklanan sempozyum programına göre, bildiri sunumumuz 19 Ekim 2017 Perşembe günü saat 11:00'da başlayacak "Oturum 15: Yazılım Araçları/Geliştirme Çerçevesi (Oturum Başkanı: Prof. Dr. Oya Kalıpsız)" oturumunda gerçekleşecektir.

UYMS'17 etkinliğine ilişkin detayları ve bildiri özetini yazının devamında bulabilirsiniz.

11. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS'17) Hakkında Bilgiler

Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS), Türkiye yazılım sektörü ile yazılım alanında çalışmalar yapan akademisyenleri bir araya getirerek yazılım mühendisliğindeki son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşılmasını sağlayan bir platformdur. 2003 yılından bu yana gerçekleştirilen UYMS, araştırma sonuçlarının paylaşıldığı bir ortam sağlamasının ötesinde, ulusal yazılım mühendisliği araştırmalarının geleceğinin şekillenmesinde etkin rol oynamaktadır. Sempozyumun bu sene de tüm katılımcıların yararlanacağı geniş bir içerik taşıması hedeflenmektedir. Alanya Hamdullah Emin Paşa (Alanya HEP Üniversitesi) ve Atılım Üniversitesi iş birliği ile düzenlenecek 11. UYMS 18-20 Ekim 2017 tarihlerinde Alanya HEP Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilecektir.

Etkinlik İlgi Alanları

Yazılım Mühendisliği alanına ilişkin, özgün sonuçlar içeren tüm kavramsal, kuramsal ve uygulamalı çalışmalar davetlidir.
UYMS 2017’nin ana ilgi alanları, tartışılabilecek konular bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, aşağıda listelenmiştir:

  • Yazılım Gereksinim Mühendisliği
  • Yazılım Mimarisi
  • Gömülü ve Gerçek Zamanlı Yazılım Sistemleri Mühendisliği
  • Dağıtık Yazılım Mühendisliği
  • Çevik Yaklaşımlar ve Çevik Yazılım Geliştirme
  • Yenilikçi Yazılım Uygulamaları ve Çözümleri
  • Yazılım Üretim Hatları
  • Yazılım Geliştirme Araçları
  • Yazılım Proje Yönetimi
  • Yazılım Süreçleri, Süreç İyileştirme Modelleri, Süreç Yönetimi
  • Yazılım Sınama ve Doğrulama
  • Yazılım Güvenliği
  • Yazılım Kalite Güvencesi ve Yönetimi
  • Konfigürasyon Yönetimi
  • Yazılım Ölçümü
  • Model Güdümlü Yazılım Geliştirme
  • Deneysel Yazılım Mühendisliği
  • Yazılım Analitiği
  • Yazılım Bakımı
  • Yazılım Mühendisliği Eğitimi
  • Yazılım Politikaları ve Yazılım Etiği
  • İnsan-Bilgisayar Etkileşimi
  • Mobil Yazılım Mühendisliği

Alt Alanlar

Alanya Hakkında

17. si düzenlenen Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilecektir. Alanya ilçesi, tarihî mekânları, ören yerleri, hanları, köşkleri, müzeleri ve plajları ile kültür ve turizm açısından son derece zengin bir dokuya sahiptir.

Ayrıca http://alanya.bel.tr/ web sayfasını ziyaret ederek veya sempozyum kapsamında hazırlanacak olan Bilgi Paketini indirerek Alanya hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Konaklama Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) tarafından UYMS’17 için önerilen otel ve fiyat listesine etkinlik web sitesinden ulaşılabilir.

Ulaşım Alanya’ya havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşım olanakları bulunmaktadır. Konunun detaylarına etkinlik web sitesinden ulaşılabilir.

 

MS Team Foundation Server için Özelleştirilebilir İzlenebilirlik Raporu Hazırlama Masaüstü Uygulaması

Erkan OKUR*, Görkem KASAP*, Özlem ÖZBAY*

* Tasarım Yönetimi ve Teknolojileri Müdürlüğü, Mühendislik Grup Başkanlığı,
HBT Sektörü, ASELSAN A.Ş, ODTÜ Teknokent, ANKARA

Özet. Microsoft’un Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi (Application Lifecycle Management) aracı olan Team Foundation Server (TFS), başta yazılım geliştiren firmalar tarafından olmak üzere yaygın şekilde kullanılan bir kurumsal yazılım-dır. TFS, özellik, gereksinim, görev, hata, değişiklik talebi, sorun, gözden geçirme, test planı, test senaryosu gibi kayıtları ve bu kayıtlar arasındaki ilişkileri etkin şekilde yönetebilmektedir. Gereksinim Yönetimi çalışmaları kapsamında “özellik-gereksinim”, “gereksinim-hata/sorun”, “gereksinim-görev” ve Test Yönetimi çalışmaları kapsamında ise “test planı-test senaryosu”, “gereksinim-test senaryosu” kayıtları arasındaki ilişkilerin takip edilebilmesi için izlenebilirlik raporlarının oluşturulabilmesi önemli bir ihtiyaçtır. TFS, sorgu ekranları ile geliş-miş raporlama yeteneklerine sahip olsa da izlenebilirlik raporu oluşturma kabiliyetleri sınırlıdır. Piyasada bulunan ücretli üçüncü parti uygulamalar, TFS verileri üzerinden izlenebilirlik raporları oluştursa da bu raporlar yeterli esnekliğine sahip olmadığı için istenen sonuçlar alınamamaktadır. Bu çalışmada, söz konusu ihtiyaca yönelik olarak C# dili ve TFS API’leri kullanılarak geliştirilen “Özelleştirilebilir İzlenebilirlik Raporu Hazırlama Masaüstü Uygulaması” hakkında bilgi verilecek olup, elde edilen kazanımlar ve geliştirme hedefleri paylaşılacaktır.

Anahtar Kelimeler. İzlenebilirlik Raporu, MS Team Foundation Server, Gerek-sinim Yönetimi, Test Yönetimi, ALM, Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi

Customizable Traceability Report Preparation Desktop Application for MS Team Foundation Server

Abstract. Team Foundation Server (TFS), Microsoft's Software Lifecycle Man-agement (ALM) tool, is a commonly used enterprise software especially by software developers. TFS can able to manage feature, requirement, task, bug, change request, issue, review, test plan, test scenario, test case work items and the rela-tionships between these records effectively. It’s very important to create Trace-ability Reports to manage relations between “feature-requirement”, “requirement-issue/bug”, “requirement-task” records in the scope of Requirement Man-agement and “test plan-test case”, “requirement-test case” records in the scope of Test Management. Although TFS has advanced reporting capabilities with query user interfaces, their ability to create traceability reports is limited. Some paid 3rd party applications in the market have created traceability reports gathering TFS data, but these reports do not have sufficient flexibility so that the desired results cannot be obtained. In this study, we will provide information about the "Customizable Traceability Report Preparation Desktop Application" developed using C# language and TFS APIs, and share the acquired gains and future plans.

Keywords. Traceability Report, MS Team Foundation Server, Requirement Management, Test Management, ALM, Application Lifecycle Management

Son Güncelleme: Salı, 10 Ekim 2017 22:08
 

İstatistikler

Kayıtlı Kullanıcı : 190
Paylaşılan Yazı : 68
Web Bağlantıları : 5
Toplam Yazı Okunma : 762234

Kimler Çevrimiçi?

Şu anda 134 konuk çevrimiçi