Microsoft Visual Studio Team Foundation Server (TFS) | Nedir? ve Kimler Kullanabilir? |
Microsoft Visual Studio Team Foundation Server -kısa adıyla TFS-, Microsoft'un ALM (Application Lifecyle Management - Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi) aracıdır. Kaynak Kodu Yönetimi (Source Code Management), Raporlama, Gereksinim Yönetimi, Proje Yönetimi (hem Agile yazılım geliştirme hem de Waterfall-Şelale ekipleri için), Test Yönetimi ve Release (Sürüm) Yönetimi yetenekleriyle, yazılım geliştirme ekiplerinin tüm ihtiyaçlarını uçtan-uca karşılayabilmektedir. TFS, sayısız yazılım geliştirme ortamıyla entegre çalışabilse de, özellikle Microsoft Visual Studio ve Eclipse yazılım geliştirme ortamlarıyla beraber çalışabilmesi için özel olarak geliştirilmiştir. Kaynak Kodu Yönetimi odaklı olarak ortaya çıkan TFS 2005 sonrasında, gereksinim yönetimi ve proje yönetimi kabiliyetlerini her yeni sürümünde geliştiren Microsoft, TFS 2008, TFS 2010, TFS 2012, TFS 2013 ve son olarak TFS 2015 versiyonunu yayınlayarak ALM pazarında ne kadar güçlü bir oyuncu olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, TFS sunmuş olduğu son derece gelişmiş altyapısı ve kolayca özelleştirilebilen mimarisi sayesinde Kaynak Kodu Yönetimi yapmayan -hatta yazılım geliştirmeyen- firmaların bile, gereksinim yönetimi ve proje yönetimi başta olmak üzere, kurumsal yazılım ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir çözüm altyapısı sunmaktadır. Team Foundation Server - TFS Mimarisi Hangi Bileşenlerden Oluşur?TFS 3 ana katman üzerine kurulmuş diyebiliriz:
Yani, Team Foundation Server - TFS;
Team Foundation Server - TFS 2015 Sistem Gereksinimleri (System Requirements) dokümanına ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Team Foundation Server - TFS 2015 Sistem Uyumluluğu (TFS requirements and compatibility) dokümanına ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Team Foundation Server - TFS'e Nasıl Sahip Olabilirsiniz ?Microsoft farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla, farklı Team Foundation Server - TFS sürüm ve araçları yayınlamaktadır. 1. Team Foundation Server Express 2015 (Ücretsİz)
2. Team Foundation Server 2015
3. Visual Studio Team Services (Visual Studio Online)
Farklı Team Foundation Server - TFS sürüm ve araçları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayabilirsiniz.
Team Foundation Server - TFS Hangi Özelliklere Sahiptir?Yazılım ekiplerinin uçtan-uca Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi (ALM) yapmasına imkan veren Team Foundation Server - TFS; aynı zamanda gereksinim yönetimi ve proje yönetimi başta olmak üzere "tailored" kurumsal yazılım ihtiyacına sahip firmlara "özelleştirilebilen" bir yazılım altyapısı sunmaktadır. 1. İş KAYDI (WORK ITEM) TAKİBİ ve YÖNETİMİİş Kayıtlarını Kolayca Özelleştirin (Yeni Field-Alan Ekleme veya Yeni İş Kaydı-Work Item Oluşturma) İş Kaydı İş Akışlarını Kolayca Kendi Süreçlerinize Uyarlayın (Durum-State Tanımı vb.) İstediğiniz Seviyede Yetkilendirme Yapın ve Veri Gizliliğini Garanti Altına Alın Son Derece Modern ve Kullanıcı Dostu Web Arayüzü İle Kolayca Veri Girişi Yapın Kolayca Yeni Sorgular Oluşturun ve Her Projeye / Duruma Özgü İş Takibi Yapın Sorgularınızı Bir Kaç Tık İle Rapor Panolarına Çevirin 2. Yazılım Yaşam dÖngüsü YönetİMİVersiyon Kontrolü / Kaynak Kodu Yönetimi Sayısız Uygulama ve Dil Desteği (Visual Studio, Eclipse, xCode; .NET, Java, iOS ya da Linux) Kaynak Kod İçinde Değişiklik ve Geçmiş Takibi (Kullanıcı Adı ve Tarih ile birlikte) Yazılım Yayınlama (Deployment) Süreçlerinizi Otomatize Edin Yazılım Onay Süreçlerinizi İş Akışına Dönüştürün (Manuel veya Otomatik) Yazılım Testlerinizi Planlayın, Gerçekleştirin ve Takip Edin (Microsoft Test Manager) Kullanıcı Kabul Testlerini (UAT) Kolayca Planlayın, Geri Dönüşleri Web Üzerinden Toplayın 3. Agile Proje Ekİplerİ İÇİN ARAÇLARBekleyen İşleri Kolayca Yönetin ve Önceliklendirin (Backlogs) Scrum Panosu ile Gerçek Zamanlı Kapasite ve İş Takibi Yapın Kanban Panosu ile İşlerin Akışını Yönetin Açılış Sayfanız Üzerinden Tüm Projelerinize Hakim Olun
Bir sonraki yazımda, Microsoft Visual Studio Team Foundation Server (TFS)'i kurum ihtiyaçlarınıza göre nasıl konfigüre edebileceğinizi ve özelleştirebileceğinizi aktarmaya çalışacağım. Görüşmek üzere. Erkan OKUR
Ayrıca, bu konuda hazırladığım sunuma SlideShare üzerinden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:
|
|||
Son Güncelleme: Cumartesi, 08 Ekim 2016 18:34 |
ONERA olarak; PDM, PLM, ALM, QLM, SLM ve AR başta olmak üzere dijital çağa yön veren çözümler ile "eş zamanlı mühendislik" ve "tek-gerçek bilgi kaynağı" yaklaşımlarının sunduğu avantajları kullanarak, iş ortaklarımıza kurumsal hedeflerini destekleyen çözümler sunmayı ve onlara değer katmayı hedefliyoruz.
Hedeflerinize ulaşabilmeniz için size sunabileceğimiz çözümleri ve faydaları aktarmaktan memnuniyet duyacağız. Bize ulaşmak için tıklayın.
Haberler Arşivi |
Makaleler Arşivi |
Articles Archieve |
Projeler Arşivi |
Kurumsal Yazılımlar Arşivi |
Kariyer Merkezi Arşivi |
PLM Eğitimi ™ |